وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
موسسه آموزش عالی آزاد اندیشه سازان ( داداِستان)
نمود تخصص در حوزه حقوق یکی از اهداف عالیه ماست

آزمون وکالت , اخبار حقوقی

تاریخچه چک

1402/02/13

    چک واژه ایست فارسی به معنای قباله، منشور وعهدنامه که معرب آن صک جمع صکوک است.

  میتوان از چک به عنوان یکی از دستاوردهای بانكداری  نام برد. و قدیمی‌ترین شواهدی كه از چك و بانكداری در دست است، به دوره هخامنشیان می‌رسد.

به گفته ی تاریخ نگاران ، بانك داری در دوره پیش از اسلام، به خصوص دوره ساسانی اهمیت زیادی داشته است.

كهن‌‌ترین شكل بانكداری را در میا‌ن‌رودان در زمان هخامنشیان سراغ داریم كه بزرگ‌ترین مركز سكونت یهودیان بود و در آنجا یهودیان كارهای بانكداری را بر دوش داشتند. مداركی هم از این بخش به دست آمده كه كاملا حكم چك دارد.

قانون تجارت ایران در سال ۱۳۱۱ به تصویب رسید. برای اولین بار نیز از "چك" در همین قانون سخن به میان آمد. در اولین قانون تجارت كشورمان از چك به عنوان یك فرد یا مصداقی از اسناد تجاری به معنای خاص - برات و سفته - یاد شده بود. اما به علت رواج روزافزون چك به عنوان "سند پرداخت نقدی" و از آنجا كه قانون تجارت تكافوی مقتضیات چك در آن زمان را نمی داده است، در سال ۱۳۱۲ ماده ۲۳۸ به قانون تجارت اضافه شد كه براساس آن صدور چك بلامحل، مشمول جرم كلاهبرداری قرار گرفت. سپس در سال ۱۳۳۱، قانون گذار با توجه به توسعه روزافزون گردش چك در بین مردم، قانون صدور چك مشتمل بر ۱۲ ماده و ۵ تبصره را به تصویب رساند.

قانون تجارت ایران در سال ۱۳۱۱ به تصویب رسید. برای اولین بار نیز از "چك" در همین قانون سخن گفته شد. در اولین قانون تجارت ایران نیز از چك به عنوان مصداقی از اسناد تجاری به معنای خاص - برات و سفته - یاد شده بود. اما به علت رواج روزافزون چك به عنوان "سند پرداخت نقدی در سال ۱۳۱۲ ماده ۲۳۸ به قانون تجارت اضافه شد كه براساس آن صدور چك بلامحل، مشمول جرم كلاهبرداری قرار گرفت. سپس در سال ۱۳۳۱، قانون گذار با توجه به توسعه روزافزون گردش چك در بین مردم، قانون صدور چك مشتمل بر ۱۲ ماده و ۵ تبصره را به تصویب رساند. در همین سال برای اولین بار در قانون تجارت، صدور چك بلامحل مستقلاً عنوان مجرمانه پیدا كرد و از جرایم عمومی به شمار آمد.

 

ادامه مطلب

ساختار دیوان عالی کشور

1402/02/07

ساختار دیوان عالی کشور

دیوان بالاترین مرجع دادرسی کشور است که در رأس همه دادگاه‌ها و مراجع دادرسی قرار دارد.

بر اساس بند 10 از اصل 110 قانون اساسی دیوانعالی کشور صلاحیت رسیدگی به تخلفات رئیس جمهور از وظایف قانونی را دارد.

آرای هیأت عمومی دیوان عالی كشور قابل تجدید نظر نبوده و فقط به موجب قانون بی‌اثر می‌شود.
ساختار دیوان عالی کشور متشکل از دادسرا،هیئت های عمومی و شعب حقوقی و کیفری است و در هر یک از این شعب،دو قاضی وجود دارد.
دیوان عالی کشور،عالی ترین مرجع نظارت بر اجرای صحیح قانون،در محاکم دادگستری است و در صورت وجود تعداد آرا در محاکم،رای وحدت رویه صادر می کند.

بر اساس اصل 162 قانون اساسی:

رئیس دیوان عالی کشور باید مجتهد عادل و آگاه به امور قضایی باشد و رئیس قوه قضاییه با مشورت قضات دیوان عالی کشور وی را برای مدت 5 سال به این سمت منصوب می‌کند.

دادسرای دیوان عالی کشور بر امور مربوط به دادسراهای سراسرکشور رسیدگی می کند ساختار دیوان عالی کشور دارای شعب حقوقی کیفری و تشخیص است. دیوان در حال حاضر 40 شعبه دایر دارد در هر شعبه کیفری و حقوقی 2 قاضی از قضات عالی کشور حضور دارند که یکی از آن ها رئیس و دیگری قاضی مستشار است تعداد قضات در شعب تشخیص 5 نفر می باشد. 
دیوان عالی کشور شامل هیئت عمومی وحدت رویه قضایی و هیئت عمومی شعب حقوق و کیفری می باشند.
هیئت عمومی وحدت رویه قضایی در ساختار دیوان عالی کشور به آرای متناقض صادره توسط قضات در موارد و موضوعات مشابه رسیدگی می کند.

اگر در دعوایی ، دادگاه رای صادر کند و آن رای در شعبه دیوانعالی کشور نقض شود و پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض ارسال شود ، اما این دادگاه نظر دیوان عالی کشور را قبول نکند و رای را مطابق دادگاه پیشین صادر کند به آن رای اصراری میگویند.

رای اصراری چیست؟رای اصراری، یکی از آرای صادره، توسط هیئت عمومی دیوان عالی کشور است. موارد صدور آن، زمانی است که دیوان، در جهاتی مانند فرجام خواهی، رای مورد فرجام را نقض و آن را به شعبه هم عرض دادگاه صادر کننده رای، ارجاع دهد و آن دادگاه نیز بر رای دادگاه بدوی، اصرار ورزد. در چنین مواردی، هیئت عمومی دیوان، اقدام به صدور رای اصراری می نماید.

شعبه حقوقی:زمانی که در دادگاه های بدوی یا تجدید نظر ، درباره امور حقوقی ، رای اصراری صادر شود و این رای مورد فرجام خواهی قرار گرفته باشد ، هیات عمومی شعبه حقوقی تشکیل خواهد شد تا به موضوع فرجام خواهی رسیدگی کند .

 

شعبه کیفری:

هنگامی که در امور کیفری رای صادر شود، به همان ترتیبی که به امور حقوقی رسیدگی شده است به امور کیفری نیز ترتیب اثر داده خواهد شد.

ادامه مطلب

آشنایی با جرم جعل

1402/01/22

آشنایی با جرم جعل و استفاده از سند مجعول

جعل در لغت به معنای خلق کردن و دگرگون کردن و تزویر به معنای حیله و تقلب و خلاف واقع جلوه دادن چیزی است. همچنین در اصطلاح حقوقی، جعل و تزویر عبارت از ساختن هر چیزی مثل سند به یکی از طرق پیش‌بینی شده در قانون بر خلاف حقیقت و به ضرر دیگری است.

در قانون ایران از جرم جعل تعریفی ارائه نشده است، احکام راجع به انواع مختلف جعل طی ۲۰ ماده از مواد ۵۲۳ الی ۵۴۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ و نیز قوانین دیگر بیان شده است.
بر اساس ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵، جعل و تزویر عبارتند از ساختن نوشته یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن، تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.

عناصر جعل

هر جرم دیگری از سه رکن قانونی، مادی و معنوی تشکیل شده است،  عنصر مادی دارای اجزایی از قبیل فعل مثبت و فعل منفی یا ترک فعل است. 
فعل مثبت همان قلب حقیقت در یک نوشته دارای ارزش و سندیت، به یکی از صور پیش‌بینی شده در قانون بوده و فعل منفی یا ترک فعل نیز در جعل مفادی یا معنوی محقق می‌شود. زیرا در اثر ترک فعل، سندی ایجاد شده که محتوای آن با واقعیت تطبیق نمی‌کند؛ مثل این‌ که قسمتی از تقریرات شخصی که سند را دیکته می‌کند، حذف کرده و ننویسیم و بر اثر آن تعهد یا حقی را که موجب ضرر به غیر است، مخفی کنیم. 
در خصوص عنصر معنوی و روانی جرم، جعل از زمره جرایم مادی صرف نیست بلکه نیازمند عنصر روانی است که بدون احراز آن امکان تعقیب سازنده یا تغییر دهنده سند یا نوشته یا چیز دیگری تحت عنوان جرم جعل وجود ندارد.

برای تحقق عنصر روانی جرم جعل از یک سو باید قصد ساختن یا تغییر دادن احراز شود و از سوی دیگر مرتکب باید قصد کامل فریب دادن دیگران را از این که سند یا نوشته یا چیز مجعول دیگری را به عنوان اصل قبول کنند و از این طریق به ضرر خود عمل کنند، داشته باشد. در اینجا منتفع شدن یا قصد منتفع شدن شخص جاعل ضروررت ندارد بنابراین قصد استفاده بردن دیگران هم کفایت می‌کند . 
عنصر قانونی جرم جعل نیز قانونگذار برای جرم جعل، در مواد ۵۲۳ تا ۵۴۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ مجازات‌های حبس و جزای نقدی یا هر دو را با هم برای مرتکب پیش‌بینی کرده است.

در جرم استعمال یا استفاده از سند مجعول، عمل مرتکب عبارت از ارائه و ابراز آن است. این‏ جرم از جرایم مطلق بوده و حصول نتیجه، شرط تحقق جرم نیست. به علاوه، لازم‏ نیست که به جهت استفاده از آن سند، نفعی به‏ مرتکب برسد یا موجد اضرار غیر ‏شود. برای ‌تحقق‌ عنوان‌ جزایی ‌استفاده‌ از سند مجعول،‌ شرایط‌ و ارکانی لازم‌ است، رکن مادی این جرم، استناد و به‌کارگیری سند مجعول است. عنصر روانی‌ یا رکن مادی این جرم نیز همان عمد در استفاده‌ و قصد اضرار به‌ دیگری‌ است.

در وارد کردن‌ ضرر به‌ دیگری ‌نیاز نیست‌ تا ضرر حتماً مادی‌ باشد، بلکه‌ ضرر معنوی‌ را نیز شامل‌ می‌شود و شخص‌ متضرر نیز شامل‌ اشخاص‌ حقیقی‌ و حقوقی می‌شود. در نهایت نیز قانونگذار عنصر قانونی جرم استفاده از سند مجعول را در مواد ۵۲۴ تا ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ شامل مجازات‌های حبس و جزای نقدی  یا هر دو با هم برای مرتکب پیش بینی کرده است که مطابق قانون کاهش حبس مذکور تا نصف ماه تقلیل پیدا کرده است.


ادامه مطلب

نکته ها و لطایف حقوقی

1395/11/11

استاد خوابم نمی برد! /عزیزم امسال 41 هزار نفر در آزمون وکالت قبول نمی شوند.

 

امروز یکی از داوطلبان آزمون وکالت 91 را دیدم که می گفت: چه کنم! خوابم نمی برد و منتظر اعلام نتایج هستم.با ایشان گفتگو کردم. اضطراب ایشان متاثرم کرد و با خودم گفتم قطعا افراد دیگری هستند که همانند ایشان مضطربند پس نیکوست که با آنان از این طریق سخن بگویم لذا کافی دانستم که محاوره امروز را به تحریر در آورم تا شاید برای شما داوطلب حقوقی مُسکّنی باشد و اما شرح محاوره میان ما (داوطلب آزمون وکالت 91 و استادش):

 

داوطلب: استاد خیلی مضطربم خوابم نمی برد از اعلام نتایج! و اینکه شاید قبول نشوم خیلی نگرانم کرده.

 

استاد: چرا اضطراب! مگه اگه اضطراب داشته باشی قبول میشی؟

 

داوطلب: نه می دونم بی تاثیره اما دست خودم نیست چیکار کنم.

 

استاد: خوب پس بشین تا منطقی صحبت کنیم. شما یک حقوقی هستی و منطق را خوب بلدی راه تسلط بر اضطراب، یاری گرفتن از قوه تعقل و منطق شماست. میدونی که در آزمون وکالت امسال چهل چهار هزار نفر شرکت کردند و بازم میدونی که 41 هزار نفرشون قبول نمیشن!! دقت کن 41 هزار نفر، پس اگه شما هم قبول نشدی مثل یکی از این 38 هزار نفری آیا فکر میکنی همه اینها الان مضطربند؟

 

داوطلب: استاد وضعیت من خاصه من خیلی خوندم باید امسال قبول بشم زندگیم به این بَندِه.

 

استاد: صبر کن عزیزم خیلی ها مثل شما وضعیت شون خاصه شک نکن که از این 41 هزار نفری که قبول نمیشن حداقل 8 هزارشون خیلی خوندند اما باز هم قبول نمیشن. من یک داوطلب می شناسم که تازه ازدواج کرده(مراسم نامزدی)و تهدیدش کردن که اگه آزمون قبول نشی دیگه ...

و داوطلب دیگه ای رو می شناسم که با زن و یک بچه تو خونه یکساله که درس می خونه!

پس اول قبول کن که حداقل 8 هزار نفر از این 41 هزار نفری که قبول نمیشن خیلی خوندن و بعضی هاشون واقعا وضعیت خاصی دارن.پس قبول نشده هایِ خاص هم کم نیستند.

 

داوطلب: خوب استاد اینو قبول دارم اما بازم نگرانم.

 

استاد: خوب یک مرحله پیش آمدی، آفرین که قبول کردی. سوم دی دو حالت بیشتر نداره یا جز اقلیت دو هزار نفری یا اکثریت 41 هزار نفری، اگه جز دو هزار نفر باشی که عرض تبریک اما اگر جز 41 هزار نفر باشی چی؟

 

داوطلب: استاد نمیتونم بهش فکر کنم.

 

استاد: چرا؟ چرا نمیتونی بهش فکر کنی؟ من یک خواهشی ازت دارم فکر کن امروز نتایج اعلام شده و شما جز قبولشدگان نیستی. خوب این یک حقیقته باید چیکار کنی؟ پارسال دانشجویی(قبول نشده) داشتم که تا یکماه با کسی صحبت نمی کرد آیا این راه حله ! ببین شما حقوقدانی باید بر مبنای دلیل و منطق پیش بری فقط کافیه منطقتو فعال کنی پس چند لحظه فقط فکر کن که قبول نشدی(شما هم چند دقیقه فکر کنید که نتایج الان اعلام شده و قبول نشدید)

 

استاد(ادامه مطلب): دیروز یکی از همکلاسی های شما رو دیدم که داشت برای آزمون وکالت 92 می خوند! تعجب کردم چون می شناختمش و رتبش تو آزمون های آزمایشی خیلی خوب بود. بهش گفتم مگه قبول نمیشی که داری دوباره میخونی؟ مگه معدل نگرفتی؟ گفت نمی دونم اما فرض را گذاشتم که قبول نمیشم. تحسینش کردم گفتم موفقی، حتی اگه قبول نشی. چون قضیه را منطقی می بینی و مشکلات نمی تونه فلجت کنه.آفرین

(حتما این مطلب را بعد آزمون وکالت اگه قبول نشدید بخوانید اینجا کلیک کنید)

حالا شما عزیزم توجه کن، 8 هزار نفر از این 41 هزار نفری که قبول نمیشن خوب خوندن و اما سال دیگه فقط 1000نفرشون قبول میشن میدونی اون هزار نفر چه افرادی هستند اونهایی که سوم دی شروعی دوباره دارند و اراده ای قوی، تلفن خود را روشن می گذارند و به همه با آرامش می گویند قبول نشدم بدنبال مقصر نیستند احساس پشیمانی نمی کنند چون یکسال دانش حقوق آموخته اند. اگرچه که بنا به مصالحی در آزمون امسال قبول نشده اند اما با افتخار می گویند هدفمان یادگیری برای یادگیری بوده است(علم حقوق را بیشتر شناختیم)  و قطعا موفقیت در همه این آزمون ها قرین این افراد خواهد شد پس شما هم مصصم باش.

بدان که در سلامتی بسر میبری و در کنار خانواده ات هستی و لذا میتوانی از نعمت سلامتی،خانواده و امنیت استفاده و سال آینده در آزمون وکالت و یا هر شغل دیگری موفق شوی.

****

 

و اما شما ای داوطلب عزیز که منتظر اعلام نتایج هستی بیا و واقع گرایانه موضوع را ببین.

امسال در آزمون وکالت 44 هزار نفر شرکت کرده اند که 41 هزار نفر آنان قبول نمی شوند.

ان شا الله که جز قبولشدگان باشید اما شاید هم شما یکی از این 41 هزار نفر باشی. پس مصمم، منطقی و پولادین باش. قدر لحظه هایت را بدان و به آنچه به تو سود نمی رساند نیندیش. به تواناییی هایت بیندیش دوباره شروع کن با عزمی استوار.

 

 

 

 

 

دکتر شریعتی:خوشبختی درسه جمله است:

تجربه از دیروز

استفاده از امروز

امیدبه فردا

 

ولی ما با سه جمله دیگر زندگیمان را تباه میکنیم:

حسرت دیروز

اتلاف امروز

ترس از فردا

ادامه مطلب


1


فرم عضویت در سامانه های اطلاعاتی رایگان داداِستان

وارد کردن فیلدهای ستاره دار اجباری است

CAPTCHA code